Răzbunarea lui Salvador Dali
![]() |
![]() |
Pictura a fost creată în 1925, atunci când Dali avea doar 21 de ani. Fiindcă acesta n-o cunoscuse incă pe soția lui, Gala, sora lui Salvador, Ana Maria, era sursa lui de inspirație. Cu timpul relația dintre cei doi frați s-a înrăutățit. Dali chiar a declarat”Câteodată scuip pe portretele cu sora mea și chiar imi place”.
În 1949, Ana Maria, a scris despre Dali în cartea ei, ”Salvador Dali, văzut prin ochii surorii sale”. Salvador a fost extrem de supărat de acest lucru, iar în 1954, Salvador a pictat ”Young Virgin Autosodomized by her Own Chastity”, ca un fel de răzbunare.
Danaë
Rembrandt Harmenszoon van Rijn, ’Danaë’, 1636 — 1647
În anii 60 un scan cu raze X al picturii ”Danaë” a scos la iveală un mare secret. În versiunea originală, muza lui Rembrandt, Danaë, avea fața soției sale, Saskia. Soția lui Rembrandt însă a murit în 1642. După moartea ei, a transformat fața lui Danaë în fața lui Geertje Dircx, iubita sa.
Vincent van Gogh dormitorul galben
Vincent van Gogh, ’Bedroom in Arles’, 1888 — 1889.
În 1888, van Gogh a cumpărat un mic studio în Arles, Sudul Franței, acolo unde se ascundea de artiștii parizieni și critici. În luna Octombrie a acelui an a început să picteze ”Bedroom in Arles”.
Specialiștii spun că datorită pastilelor pe care acesta le lua din cauza epilepsiei, a perceput culorile diferit și de asta sunt multe pete de verde și galben în această pictură
Mona Lisa
Leonardo da Vinci, ’The Mona Lisa’, 1503 — 1519.
Mona Lisa este cunoscută ca reprezentând perfecțiunea. Joseph E Borkowski, un specialist de artă american, a spus că femeia nu avea toți dinții. Borkowski a găsit cicatrici în jurul gurii Mona Lisei și că expresia feței ei, reprezintă expresia unui om care își pierde dinții din față.
Pavel Fedotov, ’Major’s Betrothal’, 1848.
Atunci când a apărut pictura ’’Major’s Betrothal’’ cei care au văzut-o au râs destul de mult. În această pictură, Fedotov, a adăugat multe elemente amuzante pe care numai oameni din timpul vremii lui le-ar fi înteles. De exemplu mirele nu i-a adus flori mamei miresei. Mireasa s-a îmbrăcat cu o rochie de seară pe timpul zilei ( știm asta fiindcă luminile sunt stinse ). Cel mai probabil tânara femeie purta o rochie scurtă pentru acele vremuri și era rușinată și voia să se ascundă în camera ei.
De ce libertatea este reprezentată de cineva goală?
Ferdinand Victor Eugène Delacroix, ’Liberty Leading the People’, 1830.
Specialiștii în artă au spus ca Delacroix a fost inspirat să picteze Freedom, de revoluționara franceză Anna-Charlotte, care a fugit direct spre baricade după ce fratele ei a fost omorăt și ea la rândul ei a ucis 9 soldați. Delacroix a declarat că pieptul gol reprezintă simbolul curajului și triumful democrației.
A square that is not too square
Kazimir Malevich, ’Black Square’, 1915.
Se pare că pictura care se numește ”pătratul negru” nu este nici neagră, nici pătrata. Laturile nu îi sunt egale, iar culoare neagră vine din mixul mai multor culori.
Pescarul bătrân
În 1902, artistul ungar, Csontváry Kosztka Tivadar, a creat ”The Old Fisherman”. Deși pictura pare banală la prima vedere, aceasta are ceva neobișnuit în ea.
Puțini oameni s-au gândit să pună pictura în oglindă
Mona Lisa Austriacă
Gustav Klimt, ’Portrait of Adele Bloch-Bauer I’, 1907.
Klimt a desenat-o pe soția magnatului austriac, Ferdinand Bloch-Bauer. Toată Viena discuta la acea vreme de aventura de dragoste pe care artistul a avut-o cu muza lui, Adele. Soțul jignit de aventura celor doi a vrut să se răzbune. A optat pentru o metodă destul de neobișnuită, punându-l pe Klimt să îi facă zeci de sketch-uri, sperând că astfel acesta o să se plictisească de ea.
În cele din urmă planul acestuia a dat rezultate, pictura durând 4 ani de zile.
The painting that brought Gauguin back to life
Paul Gauguin, ’Where Do We Come From? What Are We? Where Are We Going?’, 1897-1898.
Cea mai faimoasă pictură a lui Gauguin trebuie să fie privită de la dreapta la stâna. Pictura este o alegorie despre viața spirituală și fizică a omului. Începe cu nașterea ( copilul care doarme în partea de jos ) și ajunge la inevitabila moarte ( pasărea care ține șopârla în colțul din stânga ).
Gauguin a muncit la pictura asta în Tahiti, acolo unde a intrat într-o despresie severă, datorită sărăciei. După ce a terminat pictura, s-a hotărât să se sinucidă cu arsenic, dar nu și-a calculat doza corect și acesta a supraviețuit. În 1898, a reușit să își pună cariera pe picioare și a devenit foarte cunoscut.